Görme Engelliler İçin Akıllı Ayakkabı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları, üzerindeki titreşim üreten motorlar sayesinde kullanıcının etrafındaki engelleri algılayabilmesini sağlayan akıllı bir ayakkabı geliştirdi.

MIT araştırmacıları ilk olarak ne tür bir uyarıcının, kullanıcıların önlerindeki bir engeli algılayıp yön değiştirmesine yardımcı olabileceğini belirlemeye çalıştı. Araştırmacılar bu amaçla titreşim üreten motorlar kullanmaya karar verdi. Bir sonraki aşamada ise ayağa yerleştirilen bu motorların konumunun ve ürettiği titreşimin gücünün, kullanıcıyı doğru şekilde yönlendirmede nasıl bir etkisinin olduğunu belirlemeye çalıştılar.

MIT

Bilim insanları geliştirdikleri ayakkabıda titreşimin gücünü engele olan uzaklığı belirtmek için kullanabileceklerini düşündü. Ancak testler sırasında kullanıcıların -özellikle de dikkatlerini farklı bir konuya odakladıklarında- titreşimin gücündeki düzenli artışı algılayamadıkları anlaşıldı. Bu nedenle, geliştirilen akıllı ayakkabıda bir engele çarpma riski ortaya çıktığında ayağa uygulanan titreşimin gücü aniden artıyor.

Titreşim üreten motorların konumu ise kullanıcıların titreşimi kolayca algılamasını sağlayacak şekilde seçildi. Motorlar ayak tabanına, parmaklara ve ayağın ön kısmına yakın yan taraflarına titreşim uygulayacak şekilde yerleştirildi.

Geliştirilen akıllı ayakkabının görme engellilerin hayatını kolaylaştırabileceği anlaşılıyor. Aslında MIT Havacılık ve Uzay Bölümü’nden araştırmacılar akıllı ayakkabıyı, astronotların Ay ya da Mars gibi kütleçekiminin düşük olduğu gökcisimlerinin yüzeyinde -uzay kıyafetlerinin içinde hareket etmenin çok kolay olmadığı da düşünülürse- güvenli bir şekilde yürümesini sağlamak amacıyla geliştirdi.

Kaynak:Bilim genç (haberin ramamı bilim genç ten alunmıştır)

Yorum bırakın